16/07/13

Filled Under: , , , , , ,

Mercun, Raya dan Putus Jari


Bagaikan menjadi tradisi turun temurun pulak, apabila tiba bulan Ramadhan maka adalah pihak yang mula menjual mercun. Belum lagi nak raya mercun dah berdentum sana-sini. Kalau tak susahkan orang tak apalah. Ini tidak satu taman bergegar dek mercun kau tu. 

Cuba kau fikir jika orang mercun masa baby kau tenga tidur, tak ke terkejut baby tu. Nak bersuka ria pun agak-agaklah jangan sampai menyusahkan orang lain. Jangan sampai bala pula yang menimpa. Bukan aku minta, tapi biar ada timbang rasa la sikit wei!


Tangan hancur angkara mercun

NGERI...Tangan kiri Ahmad Fuad yang cedera setelah mercun buatan sendiri meletup dalam genggamannya di Kampung Teluk Kandis, Kota Bharu semalam.

KOTA BHARU – Keghairahan seorang lelaki untuk menghasilkan mercun dengan menyumbat belerang daripada pelbagai jenis mercun ke dalam batang besi payung hampir menyebabkan tangan kirinya kudung apabila bahan ‘uji kajinya’ itu meletup ketika berada dalam genggamannya.

Kejadian yang dikatakan berlaku kira-kira pukul 4 petang Sabtu lalu itu menyebabkan mangsa, Ahmad Fuad Jaafar, 27, terputus jari tengah dan jari manis, manakala tapak tangannya turut terkoyak.

Mangsa yang berasal dari Kampung Telok Kandis dibawa ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HPRZII) di sini menggunakan ambulans untuk menerima rawatan kira-kira pukul 5 petang pada hari kejadian ekoran kecederaan parah yang dialaminya.

Menurut sumber, mangsa tersebut menceritakan kepada pasukan perubatan yang merawatnya bahawa kejadian itu berlaku ekoran belerang yang disumbat di dalam batang payung itu tiba-tiba meletup.

“Menurut mangsa, dia mengumpul belerang yang banyak di dalam batang besi itu dan ketika sedang memampatkannya, ia tiba-tiba meletup sehingga terkena tangannya,” cerita sumber itu kepada Kosmo! di sini semalam.


sumber;http://www.kosmo.com.my/kosmo/conten...a&pg=ne_04.htm