31/12/11

Filled Under: , , ,

7 Perkara Tak Boleh Diubah Dalam Hidup

Kita lahir kedunia ini, sudah ada ketetapan dan ketentuan yang Allah s.w.t. rencanakan untuk kita. Jadi apa yang harus kita lakukan adalah jalani hidup ini seadanya. Ada hikmat disebalik semuanya, kerna sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa sahaja yang terbaik untuk kita, walaupun bukan itu yang kita suka.

DALAM hidup ini ada tujuh hal yang tidak boleh kita ubah iaitu:

1. Jenis kelamin dan jantina

Memang boleh buat pembedahan untuk mengubah kelamin. Tetapi tidak mampu mengubah roh (spirit) orang berkenaan. Terimalah dirimu, sama ada engkau wanita atau lelaki.


2. Ibu Bapa

Kamu mesti menghormati ibu bapa apa cara sekalipun. Jika orang tuamu seorang pemabuk, kaki judi atau pelacur, hormati mereka. Jika tidak situasi itu bakal terjadi dalam kehidupan kamu kelak. Nasihat dan teguran memang tidak boleh berhenti.


3. Hari kelahiran

Sudah ditetapkan Allah, sebelum dunia dijadikan kita tidak boleh memilih tarikh lahir kita. Ia memang sudah ditentukan dan jangan sesekali kita menyesalinya.


4. Bentuk Fizikal

Jika anda mempunyai rambut keriting, terima sajalah. Jika hidung kamu kurang menarik atau kulit sawa matang terimalah seadanya. Memang kita lihat ramai orang ingin mengubah bentuk wajahnya, sama ada memancungkan hidung atau alis matanya dicukur habis tetapi tetap kelihatan aneh dan tidak semula jadi.


5. Masa lalu

Ini juga sudah ditetapkan Allah. Jangan menyesali masa yang sudah berlalu melainkan untuk menjadikannya sebagai pengajaran.

Justeru, ‘berdamailah’ dengan masa lalu demi membina masa depan.


6. Kedudukan dalam keluarga

Kedudukan kita sebagai anak bongsu, sulung, atau tengah, tidak boleh diubah dan terimalah seadanya.


7. Suku bangsa

Jangan sekali menyesal menjadi orang Melayu, Jawa atau Cina. Sebenarnya perkara yang kita boleh dan mampu ubah adalah cara kita berfikir. Jika berubah maka berubahlah hidup kita.


Namum begitu ada juga perkara yang perlu kita lakukan untuk merubah asalkan kearah kebaikan. Baca Entry seterusnya untuk tip melakukan perubahan diri menjadi insan yang lebih baik.....[LINK]