3/08/13

Filled Under: , , , ,

Keranda dibiar reput ‘buka’ jalan ke syurga

Macam-macam amalan orang di dunia ini untuk ke syurga. Bukan orana Islam sahaj yang percaya ada syurga. Tapi cara dan ajaran yang berbeza. Kalau kita orang Islam amal ibadah, berbuat baik, meninggalkan dosa-dosa. Bagi satu masyarakat di China pula, mereka mengantung keranda sehingga reput untuk masuk syurga.

info pelik  Keranda dibiar reput ‘buka’ jalan ke syurga

Beijing: Ratusan ribu keranda kayu dibiarkan reput dalam gua di China kerana penduduk setempat percaya ia dapat membuka jalan kepada si mati berangkat ke ‘syurga.’

Tradisi aneh itu diamalkan penduduk Anshun di wilayah Guizhou, barat daya China sejak zaman purba.

Bagi setiap gua yang ada di lereng curam tanah tinggi di Anshun ada lebih 500 keranda disusun di situ secara berlapis-lapis.
Menurut penduduk setempat “gua keranda” itu menjadi kegunaan lima perkampungan berhampiran sejak sekian lama. Mereka adalah penduduk dari tengah China yang berpindah ke kawasan pergunungan di Guizhou beberapa abad lalu kerana lari dari perang.

Disebabkan berharap dapat kembali ke kampung satu hari nanti mereka tidak mengebumikan saudara-mara yang mati sebaliknya menyimpan mayat mereka di dalam gua supaya ia lebih hampir kepada ‘syurga.’ Sumber lain berkata, amalan itu dibuat kerana kampung di sekitarnya sering banjir dan penduduk mahu mengelak mayat serta keranda itu dirosakkan air. - Agensi