25/10/12

Filled Under:

Kenapa waktu Solat berubah-rubah?

Waktu Solat adalah tetap mengikut kedudukan matahari. Waktu fajar, tengahari, petang, senja dan malam.

Yang berubah adalah masa pada jam. Perubahan ini berlaku disebabkan faktor pusingan bumi di atas paksinya, pusingan bumi mengelilingi matahari, kecondongan paksi bumi dan lain lain lagi.

Berbalik kepada persoalan. Kenapa waktu Solat berubah? Secara lebih terperinci?

Rajah di atas menerangkan tentang "Equation of Time". Iaitu perbezaan masa antara jam matahari/sundial (alat yang menentukan masa berdasarkan kedudukan matahari) dan jam konvensional (jam digital, jam dinding, jam tangan).

Perbezaan ini berlaku kerana faktor orbit bumi vs matahari dan juga pelbagai variable lain yang tidak constant.

Dapat kita lihat, adakalanya waktu sundial adalah sehingga 16 minit lebih laju (November) dan adakala perlahan sehingga -14 minit (February).
Rajah di atas menerangkan inconsistency yang berlaku pada sudut pancaran matahari yang disebabkan oleh solstice dan equinox. Di mana cahaya matahari yang diterima bumi tidak sekata sepanjang tahun disebabkan kecondongan paksi bumi berbanding pusingannya.

Seterusnya, pengiraan waktu solat secara lebih saintifik memerlukan penggunaan formula yang berliku-liku tajam serta melibatkan variable-variable halus seperti latitude, longitude, timezone, equation of time, declination of sun etc.(Contoh pengiraan waktu Solat Asar)Kesimpulannya, perubahan waktu solat berlaku kerana faktor ketidak-samaan waktu/jam bumi dan waktu mengikut pengiraan kedudukan matahari. Termasuklah perubahan sudut sinaran matahari mengikut empat musim dan juga perubahan kedudukan matahari disebabkan orbit bumi.

Waktu Solat tidak berubah. Kerana ianya dikira mengikut pergerakkan dan kedudukan matahari. Sebaliknya yang berubah adalah waktu mean/average yang digunapakai tamadun manusia.