5/02/11

Filled Under:

Tips- Untuk berhenti rokok...ada bran!!!Aku cakap jer...sendiri pon smpai hari ni xleh gak nak berhenti....hehehe....tapi disitu ada kemahuan di situ ada jalan....hahaha....apa2 pon kalau btol nak berhenti iman kena kuat beb...berat jugak dugaan nak berhenti rokok ni....

Nak kena ada alasan yang btol kukuh...bru lar kita ni ada smgt nk berhenti....cam skang hrga rokok pon dah mahal cam peluru pistol....(ape daaa... nak bg kita orng pokai ker ape)....huhuhu.....kalau setakat sbb makwe xde sgt la kot...sbb masa date je berhenti....blakang lain cerita ek...huhuhu....


apa2 pon bagi korang yang dah nekad tu leh r cuba tip2 di bawah ni....risiko tanggung sendiri ek....hehe.^_^

1. Melengah-lengah
Lengahkan tindak balas ke atas keinginan merokok seperti melambat-lambatkan mencari rokok. Sekiranya rokok ada di tangan, jangan dinyalakan terus, tunggu sekurang-kurangnya 5 minit. Keinginan untuk merokok ini kesudahannya akan hilang juga. Katakan pada diri anda “nanti” setiap kali anda ingin merokok.

2. Menarik Nafas Panjang
Tarik nafas anda dengan panjang sekurang-kurangnya tiga kali dengan perlahan-lahan.

3. Minum Air Dengan Banyak

Minumlah air banyak-banyak. Sebaik-baiknya air galian atau air masak suam. Jangan minum air berkafein seperti kopi atau teh, kerana minuman ini biasanya akan membuatkan anda ingin merokok selepas meminumnya.

4. Membuat Sesuatu
Buatlah sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran anda daripada rokok. Contohnya bersiar-siar makan angin, telefon kawan, membaca buku, bermain muzik, membuat silang kata, berkebun dan sebagainya.

5. Menguyah Sesuatu
Mengunyah sesuatu seperti gula-gula getah,lobak merah,buah epal dan sebagainya. Elakkan sesuatu yang manis seperti gula-gula biasa.

 6. Mandi atau Basuh Tangan
Sekiranya berada di rumah, mandilah seberapa kerap atau basuh tangan setiap kali terasa hendak merokok.

7. Melakukan Senaman Regangan
Lakukan senaman regangan setiap kali anda merasa mengantuk kerana tidak merokok.

8. Memohon Doa
Mohonlah doa kepada Tuhan agar azam dan usaha anda untuk berhenti merokok itu berjaya.

Semoga berjaya...

0 comments:

Catat Ulasan