4/02/13

Filled Under: , ,

Edisi CNY : No 4 dan 7 tidak disukai kaum Cina?


Kenapa nombor 4 tidak digunakan oleh masyarakat cina?

Seperti yang kita sedia tahu nombor 4 sangat digeruni dan ditakuti oleh masyarakat cina, bukan sahaja di Malaysia tetapi di seluruh dunia. Jika kita menelitikan, nombor 4 tidak digunakan sebagai nombor rumah, kedai, harta atau kenderaan oleh masyarakat cina. Bukan sahaja nombor 4 tetapi nombor-nombor yang berakhir dengan 4 seperti 14, 24, 34….104, 2004, dan seterusnya juga dielakkan oleh masyarakat cina.

Nombor 4 dipercayai bahawa membawa celaka, nasib malang dan kemalangan. Nombor 4 dielakkan oleh masyarakat cina bukan kerana nombor tersebut tetapi kerana ucapannya dalam bahasa cina.


Apabila seorang mengucap nombor 4 dalam bahasa cina ucapannya akan berbunyi sebagai “Si” atau “Se” yang ucapannya sama dengan perkataan “Si” yang membawa maksud mati. Kalau nombor yang berakhir dengan 4 akan disebut sebagai 14 “She Se”- “ Sepuluh mati” atau “Yi Se” – “Satu mati”, 104 “Yipai Se”- “Seratus mati” atau “Yi Ling Se”- “Satu kosong mati”.


Walaupun ucapan nombor 4 iaitu “Se” tidak membawa maksud mati tetapi ucapannya sangat rapat dengan ucapan “Si” yang bermaksud mati. Oleh sebab itu nombor 4 dianggap sebagai nombor yang membawa celaka dan di elak oleh masyarakat cina dari menggunakannya.

Contoh 1:
Kalau sebuah rumah menggunakan nombor 4, apabila seorang cina mengucap rumah nombor 4, dia akan membacanya dengan ucapan “Rumah mati” atau “ dan ini di anggap sebagai membawa s i a l kepada rumah dan penghuninya kerana orang yang mendengarnya akan tersalah faham sebagai rumah yang berlaku kematian.

Contoh 2:
Apabila sebuah kenderaan didaftar dengan nombor 4, setiap orang cina yang melihat kenderaan tersebut akan mengucap perkataan “Si’ yang rapat dengan maksud mati. Katakanlah nombor kenderaan tersebut adalah 114, apabila seorang cina melihatnya akan mengucap “ Yi Yi Se” yang ucapannya rapat dengan “Satu satu mati” ataupun mati satu persatu.

Kenapa Nombor 7 dielakkan dari digunakan untuk rumah dan kedai

Bukan sahaja nombor 4 yang dibenci masyarakat cina, tetapi ada juga orang cina yang tidak suka dengan nombor 7 kerana, ucapan nombor 7 “Ci” dalam bahasa cina sama ucapan dengan perkataan “pergi” atau “keluar”. Apabila menggunakan nombor 7 untuk kediaman atau perniagaan, mereka terasa takut seolah-olah mereka akan dihalau dari kediaman atau perniagaan mereka. Nombor-nombor yang berakhir dengan 7 juga cuba dielakkan oleh masyarakat kita.


Kepercayaan tentang nombor oleh masyarakat lain

Bukan sahaja masyarakat cina tetapi kebanyakan masyarakat dari seluruh dunia mempercayai sesuatu nombor sebagai membawa tuah dan sesuatu nombor sebagai membawa celaka. Contohnya masyarakat cina mempercayai no 8 membawa tuah, masyakat India mempercayai nombor 6 akan membawa tuah.

Orang Melayu mempercayai nombor 76 akan membawa celaka kerana ucapannya rapat dengan “terjunan” dan orang Inggeris percaya nombor 13 akan membawa celaka, dan orang India percaya bahawa nombor 8 akan membawa celaka dan sebagainya. Sekarang suatu kepercayaan yang baru telah ujud di kalangan masyarakat dunia, bahawa nombor 26 akan membawa celaka kerana banyak bencana alam telah berlaku di dunia ini pada 26 hari bulan termasuk Tsunami di Aceh.

Kenapa Beberapa nombor ditakuti manusia?

Setiap nombor dan huruf yang ujud di dunia ini mempunyai ucapan dan akan mengeluarkan gelombang atau lebih dikenali sebagai getaran atau “Vibration”. Gelombang yang dikeluarkan itu, mungkin yang baik atau kurang baik.

Getaran dan gelombang seumpama ini, dipercayai dikeluarkan oleh huruf atau nombor tetapi sebenarnya tidak; yang mengeluarkan gelombang dan getaran ini ialah badan manusia yang mengucap huruf dan nombor tersebut. Perkara dan bayangan yang wujud di otak manusia tersebut semasa mengucap sesuatu nombor atau huruf akan menjadi getaran dan tersebar ke seluruh dunia. Apabila sejumlah besar manusia mempercayai sesebuah nombor sebagai baik atau tidak baik, kepercayaan ini akan menjadi getaran yang kuat dan menghasilkan impak yang kuat.


Cara mengelakkan sesuatu yang kurang baik berlaku kerana nombor

Beberapa kaedah mudah digunakan oleh masyarakat dunia bagi mengelakkan getaran negatif dari nombor. Sebuah kaedah yang paling terkenal dan diguna pakai ialah menambah huruf di belakang nombor.


Contohnya :Nombor “4” diubah menjadi “4A”. Suatu huruf “A” atau huruf lain, yang kecil akan ditambah di belakang nombor rumah, kedai atau kenderaan.

Dengan menambah huruf di belakang nombor ucapan dan getarannya akan berubah, impak yang dihasilkan dari nombor tersebut boleh dielakkan atau dikurangkan. Suatu lagi cara ialah membuang tanda nombor rumah atau kedai.

Contohnya: Katakanlah sesebuah rumah itu bernombor “4”, Tuan rumah tersebut akan membuka dan buang tanda nombor dari rumahnya. Orang yang lalu lalang di hadapan rumahnya tidak akan membaca dan mengucap nombor “4”, tetapi orang yang ingin pergi ke rumahnya dapat mengenali rumah tersebut melalui nombor rumah jirannya yang bernombor “2” dan “6”.