4/02/13

Filled Under: , ,

10 fakta menarik tentang Obama


Anda tahu 10 Fakta Menarik Tentang Obama, presiden ke-44 Amerika dan orang kulit hitam yang pertama menjawat jawatan presiden Amerika. Berikut 10 fakta tentang Obama:1) Semasa obama muda, beliau pernah menagih dadah jenis Marijuana dan Kokain. Ia adalah perkara biasa bagi kaum kulit hitam semasa tahun 70-an.
2) Obama tidak gemarkan aiskrim, walaupun semasa zaman remajanya beliau pernah bekerja di Baskin-Robbins 
3) Novel Harry Potter adalah Novel kegemaran Obama.
4) Obama lebih cenderung kepada bidang Arkitek. Jika beliau bukan ahli politik, arkitek menjadi pilihannya . Dia amat meminatinya sejak zaman kanak-kanak lagi .
5) IQ Obama ialah 143 . IQ sederhana dari 50 hingga 111. IQ bagi orang yang berbakat dari 115 hingga 125 . Manakala IQ bagi tahap anugerah dari 125- 140. Obama berada dalam tahap genius kerana IQ nya mencecah 143 .
6) Obama pernah di anugerahkan Grammy Award pada tahun 2006 kerana Ucapan terbaik yang pernah direkod. Judulnya adalah Dreams For My Father .
7) Obama dilahirkan di Hawaii, tapi berpindah ke Indonesia kerana ibu bapa nya bercerai .
8) Sebelum memegang jawatan presiden, beliau pernah berjanji kepada isterinya bahawa dia akan berusaha berhenti merokok sebaik sahaja pilihanraya bermula. Tapi gagal.
9) Obama sentiasa membawa barang (gambar di atas) ini. Asalnya ia adalah kepunyaan seorang tentera yang bertugas di Iraq . Beliau percaya ia memberi tuah kepadanya.
10) Menurut Obama, salah satu tabiat buruknya ialah, sentiasa memeriksa Blackberry nya apabila ada New Notifications.