10/06/11

Filled Under: , , ,

Sejarah Komputer Dan Internet ( Part 2 )

CARIAN ENJIN PERTAMA


'WebCrawler Administration Page'


'WebCrawler Edit Page'

Carian enjin pertama direka untuk internet dibuat pada tahun 1993dengan nama World Wide Web Warderer (Wadex). WebCrawler, 1994,
adalah search engine pertama yang berdasarkan teks seperti search engine yang sekarang.
KOMPUTER PERTAMA YANG MENGALAHKAN JUARA CATUR


'Deep Blue Super Computer'


Garry Kaparov sedang memikirkan pergerakan catur ketika perlawanan ulangan melawan Deep Blue IBM pada 1997.

Deep Blue supercomputer IBM adalah komputer pertama yang berjaya mengalahkan Grandmaster catur, Garry Kasparov pada tahun 1995 di
Philadelphia, Amerika Syarikat. Pelajar-pelajar PhD di University Carnegie Mellon, Feng-hsiung Hsu, Murray Campbell dan Thomas Anatharaman mencipta Deep Blue pada tahun 1985 merupakan permainan catur berkomputer yang paling cepat dan terhebat yang pernah dibuat.

Komputer ini boleh memilih langkah pergerakan buah catur dari beribu-ribu gerakan yang terdapat dalam gudang data. Deep Blue juga mampu menonjolkan gerakan sehingga 200 juta pergerakan dalam masa satu saat. Ternyata ia sungguh hebat apabila dibandingkan dengan Kasparov yang hanya mampu menganggarkan 3 pergerakan dalam masa yang sama. Satu kelebihan pada Deep Blue adalah tidak pernah lupa atau terganggu oleh lawannya.RANGKAIAN NYATA PERTAMA


Arpanet

ARPANET merupakan rangkaian nyata pertama untuk berjalan di teknologi pakej switching (baru pada waktu itu). Pada, 29 Oktober 1969, komputer di Stanford dan UCLA disambungkan untuk pertama kalinya. Akibatnya, mereka adalah tuan rumah pertama pada apa yang kelak menjadi Internet. Mesej pertama yang dihantar melalui rangkaian seharusnya "ENTER", tetapi dilaporkan, hubungan antara kedua-dua kolej tersebut jatuh pada huruf "g".

Rangkaian ARPANET kemudiannya ditubuhkan antara Harvard, MIT, dan BBN (syarikat yang mencipta "prosesor mesej antara muka" komputer) digunakan untuk disambungkan ke rangkaian) pada tahun 1970. Perancis memulakan projek ARPANET sendiri seperti pada tahun 1972yang disebut CYCLADES. Sementara Cyclades akhirnya ditutup, hal itu pelopor idea kunci iaitu host komputer harus bertanggung jawab untuk penghantaran data daripada rangkaian itu sendiri.

ARPANET membuat jaringan pertama melalui trans-Atlantik pada tahun 1973 dengan kerjasama University College London. Pada tahun yang sama, e-mel menyumbang 75% daripada semua aktiviti rangkaian ARPANET.

Pada 1 Januari 1983 adalah batas waktu untuk komputer ARPANET untuk beralih kepada TCP/IP yang dikembangkan oleh Vinton Cerf. Beberapa ratus komputer dipengaruhi oleh suis. Name server juga dikembangkan pada tahun iut juga.

EMAIL PERTAMAEmail pertama kali dikembangkan pada tahun 1971 oleh Ray Tomlinson, yang juga membuat keputusan untuk menggunakan "@"
atau alias sebagai simbol untuk memisahkan nama pengguna daripada nama komputer (yang kemudian menjadi nama domain).


INTERNET RELAY CHAT PERTAMA (IRC)Pada tahun 1988, Internet Relay Chat (IRC) pertama kali digunakan, membuka jalan bagi real-time chatting dan program mesej segera kita gunakan saat ini.


MODEM PC PERTAMA


Dale Heatherington

Tahun 1977 adalah tahun besar bagi perkembangan internet seperti yang kita kenal sekarang. Ini tahun modem PC pertama, yang dibangunkan oleh Dennis Hayes dan Dale Heatherington, diperkenalkan dan awalnya dijual kepada peminat komputer.


EMOTICON YANG PERTAMAKetika orang masih memberikan kredit kepada Kevin MacKenzie dengan penemuan emoticon tahun 1979, ianya adalah Scott Fahlman pada tahun 1982 yang telah mencadangkan menggunakan lambang :-) selepas lelucon, bukan yang asli -) dicadangkan oleh MacKenzie. Emoticon moden telah lahir.MUD - Bentuk AWAL DALAM 'Multiplayer Game'Bentuk terawal untuk 'World of Warcraft' dan 'Second Life' dibangunkan pada tahun 1979 dan dipanggil MUD(singkat untuk MultiUser Dungeon). MUD secara keseluruhnya berasaskan dunia maya telah menggabungkan elemen role-playing game, interaktif, fiksyen, dan online chat.AOL DILANCARKANKetika Apple menarik keluar dari program AppleLink pada tahun 1989, projek ini digantikan dan America Online dilahirkan. AOL, masih beroperasi hingga sekarang, kemudiannya menjadikan internet popular di kalangan pengguna internet rata-ratanya.

0 comments:

Catat Ulasan