15 Jun 2011

How To : Cara buka laman web yang telah di block SKMM

By on 13:19

Semua kaki download tengah bengang sekarang nie kan, termasuk aku. Namum begitu ini bukanlah penamat segalanya, semangat pejuangan harmoni mesti di teruskan hingga ke titisan terakhir. Aku pon bukan nak salahkan SKMM dalam hal ini, sebab inipon sudah menjadi tugas dia orang. Tak pasal-pasal aku kena tahan ISA pulak lepas nie..hahaha.... Walau apapun yang terjadi, masih ada lagi cara dan kaedah yang boleh kita cuba untuk menembusi sekatan ini....

Jadi apa kata kita try guna cara ini pulak untuk buka laman yang telah di block.

Kaedah 1 :
Try usha entry aku yang lepas nie.... Tips buka website yang kena block

Kaedah 2 :


1. Control Panel > Network and Internet > Network Connections

2. Pilih wireless bagi yang guna Wireless Network Connection. Kalau pakai kabel pilih Local Area Connection. dan untuk pengguna Broadband sila pilih seperti contoh untuk maxis pilih Maxis 3G-NEW.

3.right klik > properties.

4. Dan selepas itu klik  Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)

5. Lepas tu klik atau tick "use the following DNS server addresses:"

6. Sekarang masukan dekat  "Preffered DNS server: 8.8.8.8"

7 Dan untuk dibawahnya "Alternate DNS server: 8.8.4.4"

8. Dah selesai semua step klik OK....

Selamat mencuba semoga berjaya, setakat nie laman piratebay.org dan duckload.com masih xlepas menggunakan cara ini. kepada sesiapa yang ada cara lain boleh la share dengan aku.

Kepada yang tak faham atau tak biasa main tukar DNS nie, boleh la tengok video tutorial kat bawah nie.


p/s: Kipas Susah Mati Downloader...i'll miss u torrent...hahaha

 

En. eddie