30/05/11

, ,

Evolusi Telefon Mudah Alih

Telefon mudah alih kini seperti telah menjadi alat keperluan harian pada setiap orang. Perhatikan saja orang yang anda jumpai dimana2. Kemungkinan besar telefon mudah alih sentiasa berada disisi tak kira di poket seluar atau poket kemeja mereka. Namun tahukah anda bahawa perjalanan telefon telah menempuh proses evolusi selama 70 tahun?

1. SCR-194 (1938)



Alat komunasi ini adalah 'pembantu' telefon. SCR-194 dan SCR-195 adalah radio AM portabel pertama di dunia. Ia dibuat oleh US ARMY Signal Corps Engineering Laboratories di Fort Monmouth, New Jersey. Alat yang dipandang sebagai walkie talkie pertama itu beratnya sekitar 11 kg dan berdaya jangkau 8 km.

29/05/11

,

Kucing didakwa jelmaan penjenayah atau ahli sihir


JOHOR BAHRU: Gara-gara taksub dengan cerita misteri berkaitan kucing didakwa jelmaan penjenayah atau ahli sihir, segelintir penduduk di sekitar Taman Ungku Tun Aminah, di sini, sanggup mendera binatang itu hingga menimbulkan kebimbangan ramai.

Kejadian berlaku semalam apabila seekor kucing peliharaan seorang mekanik didera sekumpulan remaja di kawasan perumahan itu selepas kononnya menerima arahan pihak tertentu bagi memerangkap kucing jelmaan berkenaan.

10 masjid terbesar di dunia

10. Masjid Baitul Mukarram, Dhaka Bangladesh

Masjid Al-Mukkaram Bangladesh
Masjid ini berada tepat di jantung ibukota Bangladesh Dhakka, masjid yang selalu penuh sesak terutama saat shalat utama dan di bulan suci Ramadhan, masjid ini dibangun sekitar tahun 1960-an dengan kapasitas semula 30 ribuan umat, namun dalam perkembangannya ditambahkan menjadi 40 ribuan umat

28/05/11

PC Game | Kesan Dan Akibat Kepada Pemain Tegar

Anda seorang gamer tegar??? hehe...aku percaya ramai jgak yang suke main game, tak kira la menggunakan PC, Laptop (nie nk men game ape ek...game bdak2 leh r..), PS, Xbox dan tak lupa jgk game kat handphone huhu...Tambahan pulak sekarang nie, game baru release boleh dikatakan setiap bulan la. Dari budak sekolah hingga ke bapak budak, kalau dah jadik kaki game memang susah la nak berhenti, macam aku jugak la. Walaupon best tetapi sebenarnya game ni ada kesan sampingan terhadapa diri kita...hehehe... jom kita tgok beberapa gambar kesan dan akibat tabiat anda itu....:P





27/05/11

,

Sejarah | Benda Pertama Di Dunia

1. Sinar-X Pertama (1895): Röntgen's wife hand



Pada 1895, Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fizik dari Universiti Wurburg di Jerman telah menerima Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1901 kerana penemuan sinar-x beliau.


2. Pencakar Langit Pertama (1885): Bangunan Insurans Nyawa Di Chicago



Ketinggiannya 42 meter di rekodkan pada 1885 di Chicago, Illinois dan dan kemudian diubahsuai semula pada 1931. Gedung ini ialah bangunan untuk Home Insurance Building yang mempunyai 10 tingkat.
,

Missile | 9 Jenis Peluru Berpandu



Peluru berpandu atau misil adalah senjata roket militia yang biasa dikendalikan atau mempunyai sistem kawalan automatik untuk mencari sasaran atau menyesuaikan arah. Dalam penggunaan seharian, istilah 'missile' merujuk kepada roket dengan sistem kawalan, sedangkan 'roket' digunakan untuk roket tanpa sistem kawalan. Perbezaan utama di antara dianggap sangat sedikit selain perbezaan sistem kawalan.
Jom kita usha jenis-jenis peluru berpandu.....


Contest | Edit Gambar Eva

Sambil-2 aku boring tghari td, terjumpalah plak satu blog ni,shiera2128. Tuan umah blog nie skang tgh adakan satu contest Contest Edit Gambar Eva. So didalam ke boringan terlampau, aku pon cuba edit skit pic yang dia bg nie...ermm sebenarnya dia suh kita edit gambar dia, yang terdapat dalam album kat FB dia. Hadiah? dia cakap misteri... xtau la tu hadiah apa dia nak bg, aku dapat choki2 dua batang pon dh cukup...hehehe...so korang xnak join skaki ker...nie pic yang aku edit sambil mengula tghari td.

26/05/11

Dear Haffiz : Thousand Followers Bloglist!

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera. Bersempena dengan seribu followers Dear Haffiz. Jadi si tuan blog nie, Apis nak buat Bloglist untuk semua followers-nya. Dear Haffiz : Thousand Followers Bloglist! . Bloglist akan dikategorikan kepada Blog Lelaki Pilihan, Blog Wanita Pilihan, Blog Mahasiswa Pilihan, Blog Mahasiswi Pilihan dan Blog Pelajar Pilihan. Ya, Lima Kategori Bloglist untuk 1000 followers! Dan tiada syarat tetap untuk setiap kategori. Pilih je!. Sebagai ganjaran kalau tersenarai dalam bloglist anda akan dapat backlinks untuk tingkatkan traffik blog anda.So, korang xnak join ker, cepat2 ke blog mamat nie sekarang!!! 
Okey lah sekarang bagi melengkapkan syarat aku perlu pilih kategori bloglist...Jadi di sebabkan aku nie lelaki sejati jadi aku pilih tuk masuk bloglist BLOG LELAKI PILIHAN, takkan nak masuk tuk kategori wanita plak kan...hehehe...okey gud bye...

,

Photographer Profesional | Beraksi

Ambil gambo aku, nak tunjuk kat org kampung aku dah jadi soldier....

Tragedi | Tanah Runtuh


Al-Fatihah buat mangsa-mangsa yang terkorban di dalam tragedi yang menyayat hati ini...


23/05/11

, , ,

Butang 'Like" Facebook adalah spy?

Butang 'like' facebook dan 'tweet' twitter sekarang begitu meluas digunakan dimana-mana laman web dan tidak ketinggalan ia turut digunakan di blog-blog. Dimana kita semua tahu tujuannya adalah bagi memudahkan kita atau pelawat untuk kongsikan maklumat ke lama web sosial, dan ia juga menjadi salah satu cara untuk para blogger untuk menpromosikan blog mereka.

Mungkin ini tiada apa-apa bagi kita, namum butang 'like' ini sebenarnya seperti menjadi spy atau mata-mata kepada facebook untuk mengesan kita, walaupun kita tidak klik butang itu.

20/05/11

Jejaka Malaya Paling Hot | Follower ke-500


Dibawakan anda ke acara gilang gemilang... #500th Follower Award dari Setar Arena, Atap Genting Hiland. hehehe...apa lagi dah nama pon acara penyampain award mesti kena ada Red Carpert kan...jom cuci mata jap..hahaha...

,

Tahukah Anda | Siapa Pencipta Mouse



Dr. Engelbart yang dilahirkan pada 30 Januari,1925 bertanggung jawab untuk hypertext, windows, cross-file dan juga mouse. Tidak akan ada penggondam namanya bersih tanpanya. Engelbart telah berhempas pulas memikirkan sebuah hypermedia semasa beliau bekerja sebagai salah seorang kakitangan radar semasa Perang Dunia ke-II. Melihat maklumat yang dipaparkan pada skrin radar, beliau membayangkan memasuki screen radar yang sama, “terbang di sekitarnya” mencari ruangan maklumat. Jurutera itu mengejar idea liarnya di makmal sendiri di Stanford Research Institute, dan pertama kali telah menunjukkan ciptaan hypermedianya “sistem online (atau NLS) dan mouse komputer” kepada umum pada tahun 1968.

,

Kisah Buku Termahal Di Dunia


Ini buku bukan sebarang buku, ini buku yang termahal di dunia berjudul "The Onliest and The Deepest Secrets of The Medical Art". Selain itu juga, buku ini juga adalah merupakan sebuah karya yang unik dan hairan bin ajaib. Seorang yang kaya ada banyak duit ( dan tak tahu dah nak buat apa dengan duit dia ) telah membeli buku ini dengan harga $ 20,000 di dalam sebuah lelongan. US dollar tue bro...huhuhu

19/05/11

Segmen Bloglist AbgTeror | Tanah Tumpah Darahku

 
Sebagai menyahut seruan blogger Abg Teror didalam segmen terbarunya iaitu Segmen Bloglist Abg Teror Tanah Tumpah Darahku
 
Kalau korang nk join boleh la sebab soalan yang dia bagi senang jer, bak kata orang tidak mengunakan IQ yang tinggi untuk menjawab...hehehe...tapi terhad untuk 100 blog pertama jer...okey...soklan pertama
 
,

9 Manusia yang dibesarkan oleh Binatang

Manusia dibesarkan oleh binatang? Yang kita tahu cuma dalam cerita Tarzan ataupun Mowgli ( The Jungle Book ). Kalau di fikirkan dengan akal fikiran memang logik, manusia boleh di asuh oleh binatang. Namum cuba baca apa yang aku jumpa dekat internet nie. Kisah-kisah manusia yang di asuh dan dibesarkan oleh binatang, betul ke tidak aku pun tak boleh nak sahihkannya...apa poun jom layan kisah menarik nie...:P.

18/05/11

,

10 Kemalangan Paling Mahal Di Dunia

10.Titanic ($150 Juta)



Karamnya Titanic mungkin tragedi yang paling terkenal didunia, Hollywood pernah menghasilkan filem dari kejadian ini. Pada jam 11:40 malam 14 April 1912, peninjau kapal ini mengesan sebuah aisberg yang besar ketika berlayar di 400 batu ke selatan Grand Banks of Newfoundland. Tragedi Titanic melanggar aisberg semasa membuat trip percutian pertama mengorbankan 1500 hartawan. Kapal ini melibatkan kos $7 Juta untuk dibina dan antara yg paling mewah dan mahal ketika itu.($150 Juta Sekarang)

,

10 Lubang Terbesar di Dunia

Great Blue Hole, Belize



Lubang Biru Besar adalah lubang jurang bawah air di pantai Belize. Lubang ini memiliki diameter 1000 kaki dan kedalaman 400 kaki. Lubang ini terbentuk sebagai gua kapur sejak zaman ais.

17/05/11

I don't belong here


When you were here before, Couldn't look you in the eye, You're just like an angel, Your skin makes me cry, You float like a feather, In a beautiful world, I wish I was special You're so very special, But I'm a creep, I'm a weirdo, What the hell am I doing here?, I don't belong here...I don't care if it hurts, I want to have control, I want a perfect body, I want a perfect soul.

16/05/11

Dahsyatnya Hari Kiamat Dan Padang Mahsyar

Hari yang Pasti Terjadi

 
Gambaran Hari Qiamat

Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. 

Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. 

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. 

Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. 

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

14/05/11

Kembara Berakit Antarabangsa Di Sungai Pahang 2011


Pada suatu hari di pagi itu, burung-burung pun berkicauan. Ada yang berkerja, ada yang bergumbira...ehem3...awok, hari ni teman nk citer skit, pasal pengalaman teman menyertai Kembara berakit Antarabangsa Di Sungai Pahang 2011 anjuran KPKK. Walaupon teman mengikuti program ini dengan paksarela sukahati, namum banyak pengalaman dan imu yang teman dapat. Sebanyak 38 rakit telah menyertai kembara berakit ini, dengan setiap pasukan dihadkan kepada 12 orang sahaja. Dimana 6 orang akan berakit manakala 6 lagi bagi tujuan logisitk seperti memasang khemah dan sebagainya. Jadi sebagai team kami telah membuat strategi dimana akan bergilir-gilir tukar posisi berdayung nanti. Bak kata orang tua-tua berat sama di pikul ringan sama di jinjing. tak gitu...apa lagi duk tunggu tue...Moh kite cuci mata skit hehehe...

13/05/11

,

Angkat tangan | selama 38 Tahun

Sadhu Hundu Tak Turunkan Tangan Kanan Selama 38 Tahun!
Amar Bharati ialah seorang Sadhu Hindu yang menghambakan dirinya kepada tuhan Shiva. Beliau mendakwa sudah 38 tahun tidak menurunkan tangan kanannya sebagai tanda pengorbanan abadi terhadap Shiva.


 

12/05/11

How to | cara melupakan memori silam

Perkara yang berlaku dalam hidup kita, memang kita sukar nak lupakan terutamanya jika perkara itu merupakan kenangan pahit atau kenangan manis dalam hidup kita.

Of course la kita susah nak lupakan. Kalau tak leh nak lupakan kenangan manis tak apa. Tapi kalau susah nak lupakan kenangan pahit yang melukakan hati, memang boleh mendatangkan kemudharatan kepada diri sendiri. So. Macam mana cara nak atasi?

9/05/11

,

10 kerajaan | terbesar dalam sejarah dunia

10. Khalifah Usthmaniah ( Ottoman )

v12gether


Pada puncak kekuasaannya sekitar abad ke-16-17, Kekuasaan Uthmaniah melingkungi di tiga benua, menguasai sebahagian besar Eropah Tenggara, Asia Barat dan Afrika Utara.

Mempunyai 29 propinsi dan negara naungan yang sangat banyak, sementara yang lain diberikan berbagai jenis otonomi selama berabad-abad.

Kerajaan ini berada di pusat interaksi antara dunia Timur dan Barat selama enam abad. Dengan Constantinopel sebagai ibu kota kerajaan, dengan kawasan penguasaan yang luas di sekitar Mediteranian timur pada masa pemerintahan Suleiman the Magnificent (memerintah 1520-1566), Khalifah Usthmaniah, adalah penerus kepada Kerajaan Islam Rom Timur (Byzantium).

8/05/11

,

The World’s Most Extreme Race Ever


Tough Guy claims to be the world’s most demanding one-day survival ordeal.

First staged in 1986, the Tough Guy Challenge is held on a 600-acre (2.42 square km) farm in Perton, Staffordshire, near Wolverhampton, England, and is organised by Billy Wilson (using the pseudonym “Mr Mouse”). It has been widely described as “the toughest race in the world”, with up to one-third of the starters failing to finish in a typical year.

After 24 stagings of the winter event, Wilson still claimed nobody had ever finished all the course according to his extremely demanding rules.

7/05/11

,

10 Perang tersingkat sepanjang sejarah



1. Anglo-Zanzibar War, 45 minutes
Perang tahun: 1896
Perang Antara: British Empire vs Zanzibar
Hasil: British Empire menang

6/05/11

Waiting For The Perfect Guy???

 

Kelantanese | don’t ‘cakap kelantan’

1. Kelantanese don’t ‘cakap kelantan’.

Orang kelantan tidak cakap kelantan, mereka ‘kechek kelate’. Bahasa kelantan mungkin merupakan bahasa yang paling sukar untuk difahami diantara kebanyakkan dialek yang ada di malaysia (selepas bahasa sarawak, dan sabah).

Bahasa kelantan tidak menggunakan imbuhan dihadapan sesuatu perkataan tetapi lebih kepada menggunakan sabdu, dan ayat didalam bahasa kelantan tidak dimatikan dihujungnya. contoh:

The White Demon Love Song



White demon love song down the hall, White demon shadow on the road, Back up your mind, there is a call, He isn't coming after all love this time, She likes the way he sings, White demon love song's in her dreams, White demon, where's your selfish kiss?, White demon sorrow will arrange, Let's not forget about the fear, Black invitation to this place that cannot change, While strangely holy, come for a rain...
White demon, widen your heart's scope, White demon, who let your friends go?
White demon, widen your heart's scope, White demon, who let your friends go?

And Love Said No



And love's light blue, Led me to you, Through all the emptiness that had become my home, Love's lies cruel, Introduced me to you, And at that moment I knew I was out of hope, Love's icy tomb, Dug open for you, Lies in a cemetery that bears my name, Love's violent tune, From me to you, Rips your heart out and leaves you, bleeding with a smile on your face, And love's light blue, Took me from you, And at that moment I knew I was out of hope...

Kill me!!! I begged and love said no. Leave me!!! for dead and let me go. Kill me!!! I cried and love said no, Kill me!!! I cried and love said no...

Jom Join !!! KAJI SELIDIK ANCAMAN DADAH [StickyPost]

Jom! Jom! Jom Heboh...hehehe...heboh pasal nie lar...AADK..sedang wat satu kaji selidik pasal ancaman dadah...so ape kate geng2 blogger semua join nie...alah...sambil2 blogwalking jer...hehehe....xrugi woo wat kaji selidiik nie...DADAH MUSUH UTAMA NEGARA...mungkin dgn cara ini kita dpt mnbantu walaupon x bsr tetapi dgn sedikit usaha dr kita nie...menunjukkan kita serius menentang NAJIS DADAH nie...


5/05/11

Pedang Carbon Nano Salahuddin al-Ayubi - seni yang hilang

Pedang Carbon Nano Salahuddin al-Ayubi - Suatu ketika dulu seni pembuatan senjata oleh orang islam sangat hebat,antara yang terkenal ialah Damascus Sword & scimitar. Pedang yang melengkung. Salah satunya digunakan oleh seorang tokoh yang tidak asing lagi  iaitu Salahuddin Al-Ayubi.

Pedang Carbon Nano Salahuddin al-Ayubi


Diceritakan, hebatnya pedang Salahuddin Al-Ayubi mampu membelah saputangan sutera yang melayang jatuh ke atasnya, mampu memotong pedang lawan dan mampu membelah batu tanpa ia menjadi tumpul.

Sejauh mana kita semua mengenali sudut hidup pahlawan Islam terunggul semasa zaman peperangan salib, Salahuddin Al-Ayyubi? Beliau sangat terkenal sebagai tokoh yang berjaya menghantar rasa gerun dan hormat kepada tentera-tentera musuh. Lebih manis lagi, peribadi inilah yang telah memimpin pembebasan Tanah Suci ketiga umat Islam daripada cengkaman Kristian hampir seratus tahun lamanya.

Prof Dr. Peter Paufler and kumpulannya di Teknikal Universiti Dresden, Jerman apabila mereka menemui TIUB KARBON NANO (carbon nanotube) di dalam pedang yang digunakan oleh Salahuddin Al-Ayubi dan tentera-tentera Islam dalam peperangan salib. Carbon nanotube inilah yang telah menjadikan pedang-pedang pejuang Islam sangat istimewa; SANGAT TAJAM tetapi MUDAH LENTUR. Penemuan ini telah diterbitkan oleh jurnal Nature (antara jurnal saintifik paling berpengaruh di dunia) pada tahun 2006



Tahun 1192. Richard yang Berhati Singa(Lion Heart), raja Inggris yang memimpin
tentara Kristian dalam Perang Salib III, bertemu dengan musuh ketatnya, pemimpin muslim Salahuddin al-Ayyubi. Kedua pemimpin ini saling menghormati. Kedua pemimpin yang kemudian menjadi legenda itu, demikian Sir Walter Scott mendramatisasi dalam novel The Talisman, mempamerkan senjata masing-masing.

pedang Richard the Lionheart

English Broadsword milik Richard the Lionheart

Richard mengeluarkan pedang lebar berkilat buatan pembuat pedang(blacksmith) terbaik Kepulauan
Inggeris. Salahuddin menghunus pedang kesayangannya. Pedang lengkung buatan tukang besi di Damaskus yang tidak berkilat. kemudian Richard membelah sebuah kotak dari besi hingga putus dan Sallahudin Al Ayubi kemudian melepaskan kain sutera halus hingga terbang dan jatuh di permukaan Pedang Lengkung Damaskus dan kemudian sutra tersebut terbelah dua kerana sangat tajamnya pedang beliau.(Kisah Logam, buku saku terbitan Pustaka Ladybird)


Rahsia pembuatannya terletak kepada sejenis bahan yang dinamakan Wootz steel, orang eropah sendiri kagum dgn senjata islam masa tu.

To Europeans, Damascus steel blades seemed magical. Not only could they cut a piece of silk in half as it fell to the floor, they could cleave rocks and their own swords without losing sharpness. The problem facing sword smiths was how to produce steel that was both hard and malleable. Too much carbon and the steel is hard and brittle; too little and it is too soft and malleable to hold an edge when sharpened. Damascus steel blades were forged out of small pure cakes of steel containing around 1.6-1.7 per cent carbon, called wootz. Produced in India, wootz cakes were shipped to Damascus where expert sword smiths fashioned them into blades.
Sir Walter Scott in his book Talisman mentions, through a recreation of the scene of October 1192 AD when Richard Lionheart of England met Saladin the Saracen to end the Third Crusade, that Richard wielded a good English broadsword while Saladin had a scimitar of Damascus steel, ‘a curved and narrow blade, which glittered not like the swords... but was, on the contrary, of a dull blue colour, marked with ten millions of meandering lines...’
Curl Jr explained that the ‘meandering lines’ were nothing but those caused by fine carbon nano particles which provided toughness to the sword of Damascus steel.
Surprisingly, the technology went out of style for reasons yet unknown. European blacksmiths never duplicated the solid core Damascus steel, and the secret of its construction was lost even to Islamic blacksmiths in the mid-18th century.

Rahsia pembuatannya telah hilang begitu saja di pertengahan abad ke-18, walaupun teknologi asalnya adalah milik orang Islam.

Sumber

bukitbarisan.wordpress
al-fikrah.net
duha89.blogspot.com
world of islamic

4/05/11

,

Petrol RON 97 naik 20 sen lagi menjadi RM2.90

Petrol RON 97 naik 20 sen lagi menjadi RM2.90


Bermula tengah malam ini, petrol RON 97 akan dijual pada harga baru, iaitu RM2.90 seliter.

Kenaikan itu bagaimanapun tidak melibatkan RON 95 dan bahan api lain di negara ini.

RON 95 kekal pada harga RM1.90 seliter.

Kenaikkan RON 97 ini adalah yang tertinggi dalam sejarah negara dan dipercayai berikutan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia.

petrol price hike panic 010705 shell stationBulan lalu, harga petrol RON 97 dinaikkan 20 sen kepada RM2.70 seliter.

Harga RON 97 diapungkan sejak 31 Januari lalu mengikut harga pasaran semasa dan sejak itu ia kali ketujuh harga petrol gred itu dinaikkan.

Petrol gred ini lazimnya digunakan oleh kenderaan yang memerlukan prestasi yang tinggi. Semua kenderaan berpendaftaran asing dilarang membeli RON 95 dan mereka menggunakan minyak gred RON 97.

RON 97 pada suatu ketika juga adalah minyak yang seringkali digunakan oleh rakyat sehingga minyak lebih murah RON95 diperkenalkan pada September 2009. Ketika itu RON 97 berharga RM1.80 seliter.





Sumber :  http://www.malaysiakini.com/news/163255

3/05/11

,

Sempadan | Mexico - USA

Sempadan Amerika Syarikat - Mexico adalah sempadan antarabangsa antara Amerika Syarikat dan Mexico. Ini bermula dari San Diego, California, dan Tijuana, Baja California, di barat Matamoros, Tamaulipas, dan Brownsville, Texas, di timur, dan melintasi pelbagai medan, mulai dari kota-kota besar ke padang pasir.

Dari Teluk Mexico bermula dari Rio Grande (Río Bravo del Norte) ke sempadan di El Paso, Texas, dan Ciudad Juárez, Chihuahua, ke arah barat dari conurbation binational melintasi tracts luas dari Sonora dan Gurun Chihuahua , Delta Sungai Colorado, ke arah barat ke conurbation binational San Diego dan Tijuana sebelum mencapai Lautan Pasifik.

Panjang sempadan adalah 3.169 km (1.969 batu), menurut angka yang diberikan oleh International Boundary and Water Commission. Ini adalah sempadan antarabangsa yang paling kerap dilintas di dunia, dengan sekitar 350,000,000 penyeberangan setahun.

Jom kita usha gambar-gambar yang menarik dan simbolik di sempadan antara kedua-dua negara ini:-

,

Osama Bin Laden Dead is Fake | Amerika pedajjal kita lagi


Betul ke Osama sudah meninggal??? Cuba perhatikan gambar ini dengan teliti, kalau anda perasan gambar ini ada persamaan. Cuba lihat pada bahagian bawah mukanya, daripada bahagian sekitar hidung dan kebawah, sama tak?. Jadi tak salah rasanya aku menyatakan gambar Osama yang telah meninggal itu sudah di photoshop kan. Jadi apa sebenarnya muslihat Amerika mengumumkan kematian Osama Bin Laden.

1/05/11

Gula-Gula | Nak jadi Wondergirls | Boleh Blah la wei


Artis dari mana pulak muncul. Tiba-tiba jer nak jadi macam Wondergirls konon. Ade hati diaorang nie. dah la nama Gula-Gula, nak gula-gulakan kita orang la tue, igt budak2 ker nie...hehehe. Nama pon dah fail, ade hati nak jadi macam Wondergirls, mentang-mentang lar...skang nie... lagu-lagu K-Pop menjadi fenomena kat Malaysia nie. Macam sudah xde idea jer syarikat rakaman nak cari untung dekat Malaysia nie. Akhirnya anak-anak melayu di "sundal"kan.